הגיל השלישי
העליה בתוחלת החיים וגידול אוכלוסית המבוגרים מסמנת כי לפנינו פרק נוסף של חיים.
יש ופרק זה מביא לפריחה ושגשוג אישיים ויש שלצד זאת חווים את הקשיים והאתגרים המאפיינים את הגיל הזה.
הגיל השלישי הינה הגדרה לאנשים מאמצע שנות השישים לחייהם, לקראת היציאה לגמלאות. הוא מוגדר כך משום שזו הינה תקופת החיים בשליש השלישי לחיינו.
גיל זה מאופיין בשינויים משמעותיים בתחומי חיים רבים, המצריכים הסתגלות חדשה והתמודדות עם פערים לצד ההכרה בסופיות החיים.
עם הרצון לחיות חיים משמעותיים ויצירתיים ישנה את ההבנה כי הגוף והנפש מזדקנים. לעיתים נוכח האובדנים שגיל זה מגלם, נגלה כי העוגנים שהיו לנו עד כה משתנים, ואנו נדרשים למשימת התפתחות, קצת כמו גיל ההתבגרות, הפעם עם חוכמת החיים והפקספקטיבה של הגיל.
הנה כמה מהאתגרים העומדים בפני אדם שחוצה את הגיל השלישי
שינויים מקצועיים
היציאה לגמלאות מכריחה את האדם בגיל השלישי להתסגל לאורח חיים שונה. לעיתים חש האדם פעיל וכי ביכולותו להמשיך ולתרום, הפרידה ממקום העבודה מעוררת תחושות של ריקנות וחוסר ערך, ופחד מפני העתיד לבוא.
האתגר הינו להבין כיצד מייצרים משמעות וערך עצמי כאשר העבודה שתפסה מקום נכבד בהגדרה העצמית כבר אינה עוגן עבורי. כיצד להסתגל לפניות שנוצרה למצוא מחדש דרכים חדשות ליצירת תעסוקה ואיזון בין משמעות, פנאי, זוגיות ועוד.
שינויים גופניים ובריאותיים
לעיתים בגיל זה מתעוררים יותר עניינים בריאותיים שדורשים מעקבים והתמודדויות רפואיות. לרוב מגיעה ירידה ביכולות ובתפקוד הגופני ולכן נדרשת הסתגלות וקבלה של הגוף המשתנה.
ויש שהמכאובים הגופנים יספרו לנו על מכאובים נפשיים שלא היה להם מקום וזמן להינגע קודם לכן בחיינו.

שינויים נפשיים
הגוף והנפש אחד הם, כשם שהגוף נחלש בגיל השלישי, כך גם עלולים להחלש ההגנות הרגשיות והמבנים הנפשיים שסיעו לנו להתמודד ולעבור את מרבית חיינו.
לעיתים נראה זאת בהופעת זכרונות קשים, טראומות שהודחקו, תופעות של חרדה, דיכאון והצפה נפשית.
שינויים משפחתיים וחברתיים
סביב צורכי תמיכה- הפער בין הרצון לעזור לילדים ולנכדים לבין התחושה שזה הזמן לדאוג לעצמנו, כיצד מתווכים זאת?
בטיפול במפגש בין אישי עם הרבה הכרה בדרך- בגיל ובחוכמת החיים מתאפשר לאדם להעזר במטפל, בתהליכי ההסתגלות לשינויים ולהתמודדות עם אתגרי הגיל. לעבד את מצבי האובדן והאבל, ולהתמודד עם ההכרה וההבנה של מה היה והושג בחיינו ואת מה שלא נספיק כבר לממש. האפשרות לעבור תהליך זה מאפשרת הכרה שיכולה לסייע להפחית את הסבל. הכרה שתוכל לעיתים לאפשר גילוי של תנועה הפנימית ומציאת כוחות הנעה והנאה שיכולות להביא להטבה בהרגשה ובמימוש העצמי.
שינויים קוגניטיביים
בגיל השלישי עלולות להופיע תופעות של ירידה בזכרון, ירידה ביכולת של עיבוד המידע וקושי ונכונות ללמידה של דברים חדשים.
שינויים אלה ועוד דורשים התייחסות ותמיכה ועשויים להתבטא בהתנהגויות לא אופייניות של האדם המתבגר, כמו עצבנות, חוסר סבלנות, התפרצויות, כעס, היעלבות, תחושות חרדה, דיכאון ועוד
מה מאפשר הטיפול?
בטיפול מתאפשר לאדם המבוגר להתמודד עם השינויים והפערים שגיל זה מעורר.
האובדנים הרבים והעיסוק בסופיות החיים, גורמים לעיתים לעיסוק בחשבון נפש ושאילת שאלות קיומיות של משמעות, התבוננות במה שהושג ובמה שלא נספיק לממש. לעיתים לצד מחשבות ותחושות אלו נחוש הצפה רגשית.
בטיפול במפגש בין אישי עם הרבה הכרה בדרך- בגיל ובחוכמת החיים מתאפשר לאדם למצוא את הדרך שלו להתמודדות עם אתגרי הגיל לגילוי התנועה הפנימית ולמציאת כוחות הנעה והנאה שיכולות להביא להטבה בהרגשה ולמימוש עצמי.
אנשים רבים בגיל זה לא ממהרים לגשת לטיפול, זה לא חלק מאופן החשיבה שלהם. התחושה היא שאם הם הגיעו עד לשלב זה של החיים, מה עוד יש לגעת ולגלות. הסתדרנו עד כה ונמשיך להסתדר.
במקרים כאלה עידוד של קרוב משפחה או רופא המשפחה, יכול להיות לעזר רב.
כמטפלת בתנועה אני רואה ערך רב לעבודה עם כלים הבעתיים והשלכתיים דווקא בגיל השלישי. היות והם מאפשרים לגעת במאווי הנפש, בהתלבטויות וברגשות בצורה עקיפה, ולא רק דרך הדיבור.
אני מאמינה כי ההקשבה והאפשרות לעבוד בטיפול עם הגוף המתבגר ומציאת הכוחות בתוכו על אף הזדקנותו, הינן מנוף להתרחבות ומימוש.